Ajankohtaista/8.1.2025
Tekoälyasetus – uusia velvoitteita työnantajille helmikuussa 2025
Jussi Koivu
,Erkko Korhonen
,Joonas Ylä-Rautio
jaTaneli Lehtipuu
Tekoälyjärjestelmien turvalliseen käyttöön tähtäävää tekoälyasetusta (parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/1689) aletaan soveltaa osittain jo 2.2.2025. Tässä blogitekstissä käymme lyhyesti läpi helmikuussa voimaan tulevat velvoitteet ja miten erityisesti työnantajien tulee valmistautua niihin.
”Kielletyt tekoälyyn liittyvät käytännöt” – Mikä on kiellettyä työpaikalla?
Ensimmäinen tekoälyasetuksen helmikuussa voimaan tuleva velvoite koskee niin sanottuja kiellettyjä tekoälyyn liittyviä käytäntöjä. Kiellettyihin tekoälyjärjestelmiin kuuluvat järjestelmät, jotka ovat ristiriidassa unionin arvojen tai esimerkiksi ihmisoikeuksien kanssa. Esimerkkeinä voidaan mainita manipuloivat järjestelmät, ihmisten haavoittuvuutta hyödyntävät järjestelmät ja sosiaaliset pisteytysjärjestelmät. Tällaisia järjestelmiä ei yleisesti ottaen käytetä työpaikoilla, joten uudet kiellot eivät vaadi suurimmalta osalta työnantajista mitään toimia.
Työnantajana on tosin tärkeää huomioida erityinen kielto käyttää tekoälyjärjestelmiä luonnollisen henkilön tunteiden päättelyyn työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Tunteita päättelevien tekoälyjärjestelmien käyttö on poikkeuksellisesti sallittua silloin, kun tekoälyjärjestelmää käytetään lääketieteellisiin tai turvallisuuteen liittyviin tarkoituksiin. Muun muassa järjestelmät, joita käytetään kuljettajan väsymyksen tai keskittymisongelmien tunnistamiseen esimerkiksi lentokoneissa ja kuorma-autoissa, ovat siten todennäköisesti edelleen sallittuja turvallisuuspoikkeuksen nojalla.
Tekoälylukutaito – Autetaan työntekijöitä käyttämään tekoälyä turvallisesti
Tekoälyasetuksen mukaan tekoälylukutaidolla tarkoitetaan ”taitoja, tietoja ja ymmärrystä, joiden avulla palveluntarjoajat, käyttöönottajat ja asianomaiset henkilöt […] voivat ottaa tekoälyjärjestelmiä tietoon perustuen käyttöön sekä saada tietoisuutta tekoälyn mahdollisuuksista ja riskeistä sekä sen mahdollisesti aiheuttamista haitoista”. Tiivistetysti, tekoälyasetuksen 4 artiklan mukaan työnantajien on parhaansa mukaan toteutettava toimenpiteitä, joilla ne varmistavat henkilöstönsä riittävän tekoälylukutaidon. Tämän yhteydessä otetaan huomioon henkilöstön tekninen tietämys, kokemus, koulutus ja tekoälyjärjestelmien käyttöyhteys sekä henkilöt tai henkilöryhmät, joihin tekoälyjärjestelmiä on määrä käyttää.
Tekoälylukutaitovelvoite näyttää olevan hyvin väljästi määritelty velvoite varmistaa, että työntekijät pystyvät käyttämään työpaikalla käytettäviä tekoälyjärjestelmiä turvallisesti. On syytä huomata, että se ei koske kaikkia työntekijöitä vaan ainoastaan henkilöitä, jotka työskentelevät tekoälyjärjestelmien parissa. On edelleen epäselvää, mitä työnantajilta tarkalleen odotetaan 4 artiklan noudattamiseksi. Velvoitteen noudattaminen on todennäköisesti lähempänä tekoälyn turvallista käyttöä käsittelevän esitteen laatimista kuin monimutkaisen kurssin järjestämistä. Velvoitteen tarkempi sisältö ja laajuus selvinnee Euroopan komission tai muiden viranomaisten ohjeistuksen myötä.
Tekoälylukutaitovelvoitteen rikkominen ei johda suoriin sakkoseuraamuksiin, mutta jos tekoälyjärjestelmän käyttö johtaa vahinkoon, työnantaja voi esimerkiksi joutua osoittamaan noudattaneensa 4 artiklaa välttääkseen huolimattomuussyytökset. Korkea tekoälylukutaito voi lisäksi vähentää onnettomuuksia ja helpottaa tekoälyasetuksen muiden velvoitteiden noudattamista.
Mitä työnantajien tulee tehdä nyt?
Yhteenvetona voidaan todeta, että työnantajien olisi pidettävä mielessä seuraavat toimet helmikuun lähestyessä:
Kielletyt tekoälyyn liittyvät käytännöt
- Varmista, että olette tietoisia siitä, minkä tyyppiset tekoälyjärjestelmät ovat kiellettyjä 2.2.2025 alkaen. Nämä löytyvät tekoälyasetuksen 5 artiklasta.
- Jos työpaikalla käytetään esimerkiksi tekoälyjärjestelmiä, jotka päättelevät tunteita, on arvioitava, voidaanko käyttö oikeuttaa soveltamalla turvallisuuspoikkeusta.
Tekoälylukutaito
- Tunnista yrityksen toiminnassa käytettävät tekoälyjärjestelmät ja henkilöt, jotka ovat tekoälyjärjestelmien kanssa tekemisissä.
- Tunnista näiden tekoälyjärjestelmien mahdollisuudet ja riskit sekä niiden mahdollisesti aiheuttama vahinko.
- Analysoi, minkälaista lisäkoulutusta tai -tietoa asianomaisille työntekijöille olisi mahdollisesti annettava.
- Toteuta nämä toimenpiteet sen varmistamiseksi, että asianomaisilla työntekijöillä on asianmukaiset taidot käyttää työpaikalla käytettäviä tekoälyjärjestelmiä turvallisesti.
- Pidä silmällä Euroopan komission mahdollisia uusia ohjeita.
Jos sinulla on kysyttävää tekoälyasetuksen vaikutuksesta työelämään tai haluat muutoin keskustella asiasta lisää, aiheeseen erikoistuneet asiantuntijamme keskustelevat mielellään kanssanne.
Jussi on työoikeuden asiantuntija, jolla on laaja kokemus rajat ylittävistä yritysjärjestelyistä ja niihin liittyvistä työoikeudellisista kysymyksistä ja prosesseista. Jussi avustaa kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaitamme erilaisissa työoikeudellisissa asioissa, kuten sopimusten laatimisessa, yhteistoimintaprosesseissa, työriidoissa sekä työpaikan tietosuojaan ja työntekijöiden edustukseen liittyvissä kysymyksissä.
Erkko neuvoo asiakkaitamme teknologiaan liittyvissä transaktioissa ja järjestelyissä sekä ICT-projekteihin, ulkoistukseen ja pilvipalveluihin liittyvissä kysymyksissä. Erkon toimenkuvaan kuuluu myös datatalouteen liittyvät kysymykset sekä yleisesti kaikki tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvät kokonaisuudet, erityisesti tietosuoja-asetukseen ja sähköisen viestinnän tietosuojaan liittyvät kysymykset.
Erkko vastaa Boreniuksen Technology & Data -tiimistä yhdessä Samuli Simojoen kanssa.
Joonas neuvoo asiakkaitamme teknologiaan, tietosuojaan ja immateriaalioikeuksiin liittyvissä toimeksiannoissa. Hän on erikoistunut tekoälyyn, tietosääntelyyn sekä sopimusasioihin.
Taneli neuvoo asiakkaitamme tietosuojaan, immateriaalioikeuksiin ja teknologiaan liittyvissä kysymyksissä, erityisesti tekoälyyn ja tietosääntelyyn liittyen.